Hoppa till huvudinnehåll

Att starta ett bolag i Kroatien, hur gör jag?

Zoran Zubovic
08 sep 2022 5 min läsning

Genom mitt vardagliga arbete har jag märkt av ett ökat antal förfrågningar angående investeringar i Kroatien. De allra flesta investeringarna är direkt knutna till byggarbeten vid kusten. Allt fler svenska entreprenörer samt deras bolag väljer att starta sina dotterbolag i Kroatien.

Vad krävs för att starta ett bolag i Kroatien?

I denna artikel ska jag försöka att kortfattat förtydliga vad som behövs för att starta den mest frekventa bolagsformen i Kroatien, den s.k. društvo s ograničenom odgovornošću, med förkortningen d.o.o. Denna typ av bolagsform är en juridisk person med sitt eget liv och organisationsnummer, helt åtskilt från sin ägares rättstrafik och personnummer. Vill man jämföra Društvo s ograničenom odgovornošću med en svensk bolagsform, så kan man säga att det mest liknar det svenska aktiebolaget (AB).

Sedan 2020 kan man starta ett bolag i Kroatien, antingen fysiskt eller digitalt. Har man samtliga underlag i form som krävs enligt lag så kan man i praktiken starta ett bolag inom 24 timmar. Man kan antingen gå till notarius publicus och FINA (Financijska agencija) eller välja den digitala vägen genom att besöka HITRO.hr. HITRO.hr är en webbplats där man själv kan registrera sitt bolag, något som motsvarar Verksamt.se.

Ett bolag, društvo s ograničenom odgovornošću bildas av en eller flera fysiska eller juridiska personer. 

För att starta ett bolag i Kroatien så behöver man ha sin hemvist i EU, Schweiz, Storbritannien eller Irland. Vad man framförallt måste tänka på är att man har ett säte där någon ska sitta och kommunicera i bolagets namn och för bolagets räkning. “Säte” är en stad eller en plats där man ska registrera sitt bolag. Sätets plats bestämmer domstolens behörighet och vissa andra i lagen föreskrivna förutsättningar medan adressen kännetecknar var styrelsen sitter och varifrån de ska styra bolaget.

Att hitta ett namn till bolaget

Bolagsnamnet heter också tvrtka. Den kroatiska lagen om associatioinsrätt Zakon o trgovačkim društvima (Narodne Novine 111/93, 34/99,121/99, 52/00,118/03,107/07,146/08, 137/09, 125/11, 152/11,111/12, 68/13, 110/15/ 40/19, 34/22) fastställer att det tilltänkta namnet måste vara på antingen kroatiska eller på ett av de språk som är tillämpade i EU. Vidare måste det skrivas på det latinska alfabet och med arabiska siffror. Därefter måste man fylla in en blankett, en s.k. PO obrazac och vissa tillhörande blanketter för att sedan besöka en notarius publicus och styrka sina underskrifter.

Bolagsregistrering

Om det är flera grundare (stiftare - članova društva), ytterst ansvariga och behöriga personer som är involverade så bör alla vara närvarande samtidigt hos notarius publicus vid styrkandet av underskrifterna.

Efter att samtliga underlag har samlats in så går man till det närmaste HITRO.hr- kontor där ovan nämnda dokumentationen lämnas in. Det underlaget ska HITRO.hr sedan skicka in digitalt till det kroatiska bolagsverket, det s.k. sudski registar.

Något som i övrigt skiljer sig från hur det går till i Sverige är att man ska beställa en stämpel för sin blivande firma. Det görs hos en stämpeltillverkare. Det rekommenderas att stämpeln ska ha firmans logga, dess fullständiga namn samt dess organisationsnummer (osobni identifikacijski broj). På senare tid, särskilt sedan 2020, har det dock blivit allt vanligare att man skriver under digitalt genom ett kroatiskt bank-ID.

När allt detta är klart är det dags att betala bolagsregistreringsavgifter till Handelsdomstolen och bolagsverket. När man har betalat avgifterna så hjälper HITRO.hr till med att registrera bolaget hos bolagsverket vid behörig kroatisk domstol. Ifall samtliga underlag är kompletta kommer handelsdomstolen registrera ditt bolag inom 24 timmar. Det som följs utgörs mest av praktiska frågor. Den kroatiska lagstiftningen gällande kommersiell rätt är Zakon o trgovačkim društvima, Zakon o sudskom registru, Zakon o obveznim odnosima.
Den mest förekommande bolagsformen är društvo s ograničenom odgvornošću, d.o.o. samt dess “lillebror“, jednostavno društvo s ograničenom odgovornosti j.d.o.o.. Dessa två former av bolag motsvarar genom sin utformning det svenska aktiebolaget.

Aktiekapitalet - temeljni kapital društva

Društvo s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) och Jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) skiljer sig från varandra när det kommer till aktiekapitalet. Minsta möjliga aktiekapitalsumma för društvo s ograničenom odgovornošću är 20000 HRK (28000 SEK) medan det för Jednostavno društvo s ogrnaičenom odgovornošću enbart ligger på 10 HRK (15 SEK).

De (j.d.o.o. och d.o.o.) är två olika varianter av bolagsform som huvudsakligen skiljer sig när det kommer till deras rättsliga utformning, regleringar som styr aktiekapitalet, hur man svarar för bolagets skyldigheter, hur bokföringen ska hanteras osv..

För att allt ska gå som det ska så skulle jag rekommendera att man vid den processen anlitar ett juridiskt ombud.

starta bolag i kroatien
<a href="/advokat/zoran-zubovic-623">Zoran Zubovic</a>
alltid med klienten i fokus

Andra läste även