Hoppa till huvudinnehåll

Vi vill adoptera ett barn från utlandet, var ska vi börja?

Melodi Juliet Tas
06 jul 2021 2 min läsning

Kort om adoptionsprocessen


Utredning om medgivande.
Hos kommunens socialtjänst kan ni ansöka om medgivande att få ta emot ett barn för adoption. När ni skickat in en ansökan om medgivande kommer kommunen starta ett s.k. medgivandeutredning samt erbjuda er en obligatorisk föräldrautbildning. När ni har gått klart föräldrautbildningen kommer socialtjänsten påbörja en utredning om er lämplighet som förälder.

Adoptionsansökan.
Efter att ni blivit godkända som föräldrar och fått ett medgivande om adoption från kommunen är det nu dags att skicka in en ansökan till ett land. Detta gör ni enklast genom en adoptionsorganisation. Det kan vara bra att veta att olika länder har olika regler för de sökande. Det kan till exempel röra sig om regler kring hälsa, levnadsvillkor, ålder m.m.

Godkännande i barnets ursprungsland.
När ansökan är inskickad till behörig myndighet i barnets ursprungsland, utreder myndigheten om adoptionen är för barnets bästa.

Barnbesked.
När ni blivit valda som föräldrar till ett barn, informeras ni om vilket barn ni kommer att få adoptera via den svenska adoptionsorganisationen.

Kommunen ska ge samtycke.
Efter att ni fått barnbeskedet blir det nu aktuellt att ansöka om samtycke hos kommunen. Ni får ett besked från kommunen inom två veckor.

Försäkringskassan.
Tips! Skicka in beslutet om medgivande till Försäkringskassan innan ni reser, då fungerar allt med barnbidrag och föräldrapenning när ni kommer hem. Ni har också rätt att få föräldrapenning och barnbidrag under tiden ni befinner er i barnets ursprungsland.

Resebesked.
Ni får besked från den svenska adoptionsorganisationen om när ni får resa till barnet.

Resan till barnet.
Ni möter och hämtar ert barn. Hur rutinerna och reglerna är för detta och hur länge du behöver vara i landet varierar beroende på land.

adoption
familjerätt

Melodi Juliet Tas

Biträdande jurist
0.0
Ej inställd

Andra läste även

Bodelning

Gifta Som gifta delar man som huvudregel lika på allt som finns i boet med undantag för det som...
Eva Johansson
23 apr 2018 3 min läsning