Hoppa till huvudinnehåll

Hur kan vi hjälpa dig?

Nyligen besvarat

Fråga

Hot mot vittne: Är det brottsligt att hota ett vittne, och vilket skydd kan den utsatte få?

Ställd av Anonym
Hej
Förra året i februari såg jag ett misshandel på en allmän plats (parkering). Några månader efter får jag kallelse till att vittna. Förhandlingarna skulle äga rum i november 2021. Den morgonen när jag skulle gå till förhandlingarna som skulle äga rum i Hässleholm Tingsrätt ser jag i min telefon att jag haft flera missade samtal under natten. Och precis när jag skulle bege mig till tingsrätten får jag ett samtal med skyddat nummer, som säger följande: ' Bäst för dig att du inte vittnar för du kommer inte leva kvar annars'. Jag blev chockad och rädd. Jag ringer till tingsrätten och meddelar att jag inte kommer. Därefter hade jag kontakt med polisen, då jag ringde in och rapporterade detta. Dagarna efter försökte jag få någon slags info och stöd som skulle kunna skydda mig, men tyvärr inget. Polisens råd var att jag skulle installera SOS appen. Så nu har jag fått kallelse igen, den här gången ska jag då vittna torsdagen den 2 juni. via någon videolänk på en annan plats än var förhandlingarna ska hållas. Det som är viktigt att lägga till är att jag blivit kontakta av båda parter. Den utsatte mailade mig att han har dragit tillbaka polisanmälan. Och hustru till han som misshandlade kom tom hem till mig och försökte påverka mig, genom att säga ' Vi har löst det med dem'. Det som är också viktigt att tillägga , att under den dagen i november när jag fick samtalet med dödshot, körde en bil utanför mitt hus i området flera gånger och saktade ner utanför mitt hus där två män satt (bor inte i det området) och tittade in i mitt hus. Jag känner mig inte trygg i detta och behöver ha stöd, rådgivning kring mina rättigheter och säkerhet.

Svar

02 jun 2022

Hej! 

Jag får inledningsvis beklaga att du blivit utsatt på det här sättet, det är givetvis inte okej. Du skriver att du varit i kontakt med polisen men jag kan av din fråga inte riktigt utröna om du har gjort en polisanmälan eller inte. Om du inte har gjort det, råder jag dig att göra det, eftersom jag bedömer att du kan ha blivit utsatt för ett brott som kallas Övergrepp i rättssak (17 kap. 10 § brottsbalken). Övergrepp i rättssak kan bl.a. innebära att någon med våld, hot om våld eller på annat sätt angriper vittnen eller förhörspersoner i en rättegång. Oftast sker detta i syfte att få någon att ta tillbaka sin berättelse, eller att skrämma någon till tystnad, och det är tyvärr vanligt förekommande i dagens rättssamhälle. 

I Sverige har vi vad som kallas allmän vittnesplikt. Det betyder att man har en skyldighet att vittna i en rättegång om det begärs av åklagare eller den som är åtalad för brott. Du kan alltså inte välja själv om du vill vittna eller inte - trots det du har blivit utsatt för. Om du inte kommer till rättegången kan den ställas in och sättas på en annan dag längre fram. Detta är sannolikt vad som hänt i ditt fall, dock vet jag inte om det beror på att du inte kom på den första rättegången, eller om det var av någon annan orsak. Det finns också risk att domstolen ålägger dig att betala vite (böter), eller beslutar om att polisen ska hämta dig till rättegången. Jag förstår dock naturligtvis att detta är av liten betydelse för dig eftersom hotet kvarstår oavsett om du vittnar frivilligt eller inte. 

Om du känner stort obehag inför att vittna, känner dig rädd, eller upplever att du har svårt att lämna ditt vittnesmål när en viss person sitter med i salen, kan du kontakta domstolen (gärna i förväg dock). De kan då bestämma att den som du är rädd för får lämna salen och lyssna på förhöret från ett annat rum i domstolen. På många domstolar finns också personer som kallas vittnesstöd som kan ta emot och stötta dig, och särskilda väntrum för vittnen så du inte behöver sitta i ett allmänt utrymme. Nu förstår jag av din fråga att du ska vittna via videolänk, vilket gör att du inte behöver sitta i samma sal som den som misstänks för brottet när du avger ditt vittnesmål. Detta är sannolikt tänkt att vara ett skydd för dig. 

Gällande det skydd som du som vittne kan få, går det tyvärr ytterst sällan till på det sättet som det gör i amerikanska filmer. Åtgärder som personskydd (att ha polisbevakning dygnet runt) är extremt ovanliga. Det vanligaste är att man kan  få skyddad folkbokföring eller sekretessmarkering. En annan mer ovanlig åtgärd är fingerade personuppgifter (dvs. att man får ett nytt personnummer och namn). Det är polisen som avgör om det finns ett behov av skydd hos ett vittne, och vilken sorts skydd som ska användas i det enskilda fallet. Bedömningen utgår från hur allvarligt hotet är och hur stor risken är att hotet genomförs. Ofta har det också relevans hur allvarligt brott det är tal om. Då polisen inte verkar ha velat agera på annat sätt än att råda dig att ladda ned SOS-appen, tror jag att deras bedömning är att du, utifrån de uppgifter som i dagsläget är kända, inte är i behov av större skydd.

Jag förstår att du känner dig otrygg med att vittna, och jag hoppas att mitt svar kan trygga dig åtminstone lite grand. En sak du kan göra för att få mer information är att ringa 114 14 och fråga efter brottsoffer- och personsäkerhetshandläggare där du bor. Under tiden hoppas jag att det går bra med ditt vittnesmål. Om du under eller efter förhandlingarna känner dig utsatt på minsta sätt, är det viktigt att du kontaktar polisen igen, så att det kan göra en förnyad bedömning gällande ditt skyddsbehov. 

Fick du den hjälp du behövde?

Svarstoppen