Hoppa till huvudinnehåll

Hur kan vi hjälpa dig?

Nyligen besvarat

Fråga

Misstänkt för bokföringsbrott - i samband med konkurs

Ställd av Anonym
Hej.

Jag har (hade) en liten koncern med tre företag, moder och två döttrar. Dessa försattes i kk av SKV i juni 2020. Jag hade, av pengabrist, samt att bokföringen hölls under detention av bokf byrån under en lång tid, vid konkursens inträde inte upprättat årsredovisning för 2018 samt då även årliga ftg deklarationen. Ingen verksamhet förekom i bolagen vid kk.

De två döttrarna avslutades i sept 2021, och modern alldeles nyligen. Jag vet att anmälan är skickad till åklagare för döttrarna, på lägre misstankegrad. Jag hade, vilket också står i dokumenten från tingsrätten, bokfört till konkursdatum. Nu är frågan. Jag har fortfarande, efter 9 månader, inte hört något från EBM om något förhör, gällande döttrarna.

Är det så att man väntar in avslutet på modern (viket dröjde då jag och kk förv. utan framgång försökte avyttra några immateriella tillgångar) innan man kallar till förhör? Är inte 9 månader väldigt lång tid innan kallelse till förhör vilket jag alltså ännu väntar på?

Till saken hör att jag bor utomlands sen 2,5 år tillbaka för ett projekt, och detta vet kk förv. samt EBM då jag fick kallelse för förhör mars -21 gällande ett annat bolag och årsredovisning som ej lämnats in av samma orsak som ovan och inom samma tidsram. Detta lades ner av åklagare samma dag som jag mailade förhörsledaren. Jag erbjöd mig dock förhör via sedvanlig videoplattform.

Med vänlig hälsning, undrande.

Svar

15 okt 2022

Hej,


Löpande bokföring vid konkursutbrott

Det är styrelsens ansvar i ett aktiebolag att se till att bokföringen sköts löpande. Det är därför viktigt att verkligen se till att bokföraren får betalt så att bokföringen är "framkörd" om bolaget skulle försättas i konkurs. Detta är nämligen svårt att reparera i efterhand.

Många, men inte alla, konkursförvaltare har förståelse för om bolaget inte har en helt "up to date" bokföring vid konkursutbrottet och accepterar i praktiken att styrelsen får på sig några veckor efter konkursutbrottet att se till så att bokföringen är framkörd. Det krävs inte något bokslut per konkursutbrottet, men bankkonton, kundreskontra och skattekonto ska vara avstämda. Men någon längre tid kan man inte räkna med att ha på sig för att se till att bokföringen är avstämd och överlämnad till konkursförvaltaren. Annars finns en risk för att detta bedöms som bokföringsbrott.

Årsredovisningar och bokföringsbrott

Sedan ett antal år tillbaka är det särskilt hårda krav på att upprätta årsredovisningar inom lagstadgad tid (ett halvår efter räkenskapsårets utgång), annars bedöms detta som bokföringsbrott. Av rättsfallet NJA 2004 s. 618 framgår att en årsredovisning som upprättades nio månader efter räkenskapsårets utgång (alltså tre månader för sent), ansågs som bokföringsbrott av normalgraden (påföljden i detta fall blev villkorlig dom och böter). Det krävs inte att åklagaren bevisar uppsåt, utan räcker med oaktsamhet (slarv).

Med att "upprätta" årsredovisningen menas att styrelsen undertecknar handlingen. Det krävs sannolikt inte att årsredovisningen har behandlats på bolagstämma eller reviderats (om bolaget ens har revisor). Så länge årsredovisningen är undertecknad i rätt tid, så innebär det inte heller bokföringsbrott att handlingen inte har lämnats in till Bolagsverket i rätt tid (vilket är ett vanligt missförstånd).

Om konkurs inleds innan tiden för att upprätta årsredovisningen inte har löpt ut, så är det inte bokföringsbrott om styrelsen inte upprättar årsredovisningen efter konkursen. Om en konkurs ändå ser ut att vara närliggande är det därför en bra idé för styrelsen, om man hamnat i ett läge där det ser ut som att man inte kommer att hinna upprätta årsredovisningen i rätt tid, att kontakta en konkursförvaltare för att få hjälp med att snabbt kunna ge in en konkursansökan. Att vänta på att Skatteverket ger in en konkursansökan mot bolaget är en dålig idé för styrelsen av många olika skäl.

Mer information om hur EBM resonerar kring dessa frågor finns här.

Det specifika fallet

Du skriver att årsredovisning för 2018 inte var upprättad när konkursen inträffade under 2020. Som nämns ovan är detta sannolikt ett bokföringsbrott, dessutom enkelt för EBM att bevisa. I normalfallet bör man därför förvänta sig ett åtal eller strafföreläggande. Att någon inkomstdeklaration inte har lämnats in är i sig inte brottsligt, men om det inneburit att skatt undandragits kan skattebrott bli aktuellt.

Arbetsbelastningen på EBM är varierande, vilket gör att det är svårt att förutsäga hur lång tid det tar innan misstanke kan delges, förhör kan hållas eller åtal kan väckas. 

Det finns normalt sett inte anledning för EBM att vänta på att en konkurs avslutas. Däremot är det vanligt att EBM väntar på att konkursförvaltarens förvaltarberättelse lämnas in, eftersom konkursförvaltaren granskar bokföringen. Förvaltarberättelsen ska som regel vara klar ett halvår efter konkursutbrottet, men dröja ytterligare några månader om det finns granskningsbehov.

I ditt fall kan det påverka att du är bosatt utomlands. Jag håller med dig om att nio månader är en ovanligt lång tid att behöva vänta på kallelse till förhör. Det behöver dock inte innebära någonting. 

Den yttersta tidsgränsen för ett åtal är preskriptionstiden. För ett bokföringsbrott av normalgraden är detta fem år. Dessa fem år räknas normalt sett från konkursdagen, men om det varit en skatterevision i bolaget så räknas tiden från den dag skatterevisionen beslutades (35 kap 4 § 3 st. brottsbalken).

Tyvärr innebär detta i ditt fall att det kan komma gå ett antal år till innan du kan få klarhet i om det kommer ett åtal eller om saken läggs ned.

Med vänliga hälsningar,

Nils Åberg

Bokföring vid dator

 


 

Fick du den hjälp du behövde?

Besvarad av

Svarstoppen