Hoppa till huvudinnehåll

Kan force majeure tillämpas?

Anders Hellström
17 mar 2020 4 min läsning

Med anledning av den snabba spridningen av Coronaviruset, är det många som undrar över hur virusets spridning kan påverka deras affärsverksamhet. Särskilt kan detta gälla om effekterna av viruset medför eller utgör hinder mot att uppfylla avtal. Möjligheten att uppfylla åtaganden kan påverkas av restriktioner och rekommendationer från arbetsgivare och svenska eller utländska myndigheter, till exempel reserestriktioner eller beslut från Folkhälsomyndigheten om att begränsa sammankomster, folksamlingar eller andra arrangemang.

Kan force majeure åberopas i detta fall för att bli ursäktad från avtalad prestation?

Force majeure är ett juridiskt begrepp för oförutsägbara händelser utom en parts kontroll som förhindrar parten från att fullgöra vad denne åtagit sig.

Det finns ingen generell lagreglering i svensk rätt rörande force majeure, utan utgångspunkten tas i vad parterna avtalat och flertalet avtal innehåller bestämmelser om force majeure. En force majeure-bestämmelse anger vanligen att part är befriad från att prestera så länge som en force majeure-händelse, alltså ett hinder utom parts kontroll, föreligger. Vanligen innehåller sådana bestämmelser både en allmän skrivning och exempel på situationer som ska anses utgöra force majeure. Ofta tolkas sådana bestämmelser restriktivt och det kan noteras att där konkreta exempel eller situationer finns listade, kan dessa, om inte annat tydligt anges, komma att betraktas som uttömmande.

Om ni har en force majeure-klausul i ert avtal, är det lämpligt att närmare granska dess ordalydelse för att avgöra om bestämmelsen kan tillämpas i den aktuella situationen. Huruvida en force majeure-bestämmelse kan åberopas eller inte till följd av coronaviruset kan skilja sig åt beroende på om exempelvis epidemier, pandemier eller ingripande myndighetsbeslut uttryckligen anges som ursäkt från prestation eller om det istället är en mer allmän formulering som skulle kunna omfatta situationen. För att coronaviruset skall utgöra en ursäkt, måste det så klart vara just detta som medför hinder mot att prestera.

För att använda sig av en force majeure-klausul krävs vidare vanligen att man skriftligen meddelar motparten att force majeure föreligger och att man förklarar att prestation inte kan ske.

Vad gäller om det inte finns en force majeure-klausul i avtalet?

Om det inte finns någon reglering i avtalet kring force majeure, är det svårare att motivera utebliven prestation och det är inte helt klarlagt att force majeure är en allmänt tillämplig princip. Parterna förväntas kunna råda över sina respektive prestationer, men finns visst stöd för att part kan vara ursäktad från avtalsbrott som uppstår till följd av förhållanden utanför dennes kontroll som inte heller kunnat förutses, undvikas eller övervinnas. Det är dock inte säkerställt att detta gäller i allmänhet.

Slutsatser

Det är i dagsläget viktigt att agera proaktivt och se över redan ingångna avtal samt förbereda sig på hur de situationer som kan uppstå bör hanteras. För bedömning av existerande avtal är det av vikt att se över ordalydelsen om force majeure, liksom övrig dokumentation och analysera vilken påverkan denna situation har för respektive avtalsrelation. Ni bör även säkerställa framtida avtalsunderlag, så att ni kan stå säkra inför eventuella framtida force majeure-situationer. Om force majeure-klausuler saknas i era avtalsmallar i dagsläget, bör ni se över dessa inför framtida avtalsrelationer och i det sammanhanget fundera särskilt över vilka situationer som ska omfattas av force majeure-klausulen.

Det är avslutningsvis viktigt att framhålla att parterna är skyldiga att försöka begränsa skadan som kan uppstå, även om det skulle föreligga en force majeure-händelse, exempelvis genom att försöka uppfylla sina åtaganden på annat sätt än som ursprungligen tänkt.

force majeure

Andra läste även

Idrottsjuridik.

Är du spelare som behöver hjälp vid förhandlingar och kontraktsskrivning? Behöver du hjälp med...
Nuhi Kalici
13 jun 2021 2 min läsning