Hoppa till huvudinnehåll

Makulerade medborgarskap?

Jens Tillqvist
27 feb 2019 2 min läsning

Kriget mot IS ser äntligen ut att vara över. Statsministern har sagt att Sverige inte kommer att hjälpa till för att få hem fängslade IS anhängare med svenskt medborgarskap. Det är bra. Självklart ska vi inte hjälpa människor som intill alldeles nyligen försökt att med alla till buds stående medel krossa demokratin. Övergreppen mot mänskligheten är lika avskyvärda som ofattbara. Orden räcker inte till för att beskriva vad som har inträffat.

Det är när jorden är som mörkast som demokratin ska vara som starkast.

Ska de som anslutit sig till IS fråntas sitt medborgarskap? Vad hände med de svenskar som under andra världskriget frivilligt anslöt sig till Nazityskland? Nej, det här är inte rätt väg att gå. Det är när jorden är som mörkast som demokratin ska vara som starkast. Alla IS anhängare oavsett medborgarskap ska åtalas för grova krigsbrott och för brott mot mänskligheten. En särskild internationell tribunal ska inrättas och de som är skyldiga ska dömas till livstids fängelse. Det är en internationell angelägenhet av synnerligen stor betydelse. Istället för att käbbla om vilket parti som är mest handlingskraftigt när det gäller makulerade medborgarskap borde alla politiker visa reell handlingskraft och verka för en internationell tribunal. Gärna med ett gemensamt fängelse för krigsförbrytarna. Det är onekligen en internationell angelägenhet.

Jag utgår från att vi i Sverige får en bred nationell samling kring den nya lagen mot terrorism med väsentligt ökade resurser till polis och Säpo. Den borde ha trätt i kraft för länge sedan. Vågar vi hoppas på mindre käbbel och billiga politiska poänger i detta avseende?

Andra läste även

Kameraövervakning

Nyligen infördes en lag som ska ge ökade möjligheter till kameraövervakning. Många engagerar sig i...
Jens Tillqvist
06 feb 2019 4 min läsning

Vem får hunden?

Hundar är för många av oss nära vänner och familjemedlemmar, men juridiskt klassificeras hundar och...
Inaktiv medlem
09 maj 2018 5 min läsning