Hoppa till huvudinnehåll

Vad innebär det nya försörjningskravet i ärenden avseende arbetstillstånd? 

Omid Moallemi
06 okt 2022 4 min läsning

Sedan den 1 juli 2022 började nya regler för arbetstillstånd i Sverige att gälla. Dessa innebär bl.a. att det numera finns ett försörjningskrav i samband med ansökningar om arbetstillstånd som innebär att du ska kunna betala hyra samt levnadsomkostnader för dig och din familj. 

De nya reglerna i utlänningslagen som började gälla 1 juli 2022 innebär bl.a. att:

  • det krävs ett anställningsavtal för att få ett arbetstillstånd (tidigare räckte det med ett anställningserbjudande),
  • det finns möjlighet att ansöka om förlängt arbetstillstånd flera gånger med två år i taget. Tidigare var gränsen för arbetstillstånd fyra år,
  • det införs en plikt för en arbetsgivare att anmäla ändrade villkor för den anställde och straff om man bryter mot anmälningsplikten.

Det har dessutom tillkommit ett försörjningskrav som innebär att en arbetstagare måste kunna försörja de familjemedlemmar som vill följa med till Sverige. Det betyder att arbetstagarens inkomst måste vara tillräckligt stor för att täcka hela hushållets boende-och levnadsomkostnader. Försörjningskravet gäller första gången familjemedlemmarna ansöker om uppehållstillstånd, inte vid en förlängning. Detta gäller dessutom både ansökningar om arbetstillstånd som inkommer utifrån Sverige som utanför Sverige (s.kl. ansökningar om spårbyte).

 

Levnadskostnader

Hur stor din inkomst måste vara för att du ska uppfylla försörjningskravet beror på hur stor familjen är och hur hög boendekostnad du har. Efter att bostaden är betalad varje månad ska du ha pengar som räcker till bland annat mat, kläder m.m. Utgångspunkten här är normalbeloppet som justeras varje år. Din lön efter skatt måste vara tillräcklig för att betala den faktiska boendekostnaden och räcka till normalbeloppet. 

För 2022 är normalbeloppet:

  • 5 158 kronor för en ensamstående vuxen
  • 8 520 kronor för sammanlevande makar eller sambor
  • 2 756 kronor för barn 0–6 år
  • 3 308 kronor för barn 7–10 år
  • 3 860 kronor för barn 11–14 år
  • 4 411 kronor för barn 15 år eller äldre

 

Boendekostnader

Din inkomst måste vara tillräckligt stort för att kunna betala den faktiska boendekostnaden. Något krav på bostadens storlek finns i dagsläget inte. Om du har en bostad i dagsläget som du betalar hyra/avgift för så är det denna kostnad som Migrationsverket kommer att utgå ifrån. Om du saknar bostad så utgår Migrationsverket från Försäkringskassans föreskrifter om genomsnittlig och högsta godtagbara bostads- kostnad. I denna föreskrift (klicka här att se föreskriften) framkommer det av 3 § vilken genomsnittlig kostnad per månad som man utgår ifrån beroende på stad och familjens storlek. 

 

Undantag

Det finns ett undantag avseende försörjningskravet när det gäller ansökningar om arbetstillstånd som inkommit efter ansökan om asyl (s.kl. spårbyte). Undantaget framkommer av 5 kap. 15 a § 3 st. där det står att undantag från kravet om försörjning i dessa ärenden kan göras om det finns särskilda skäl. Det ska också göras en individuell bedömning av varje sökandes situation. Exempel på särskilda skäl kan vara den situationen att en asylsökande barnfamilj kommit till Sverige tillsammans och en familjemedlem fått uppehållstillstånd för arbete. Om försörjningskravet inte uppfylls i ett sådant fall skulle en utvisningssituation kunna uppstå för övriga familjemedlemmar, vilket kan utgöra skäl för undantag. Avsikten med regeln är inte att samtliga familjer där ena parten får arbetstillstånd ska kunna beviljas undantaget, utan att undantag endast ska kunna göras i vissa fall där det framstår som orimligt att ett försörjningskrav uppställs. Det skulle kunna handla om att försörjningskravet i ett enskilt fall bedöms stå i strid med Sveriges internationella åtaganden.

 

Sammanfattning

De nya reglerna innebär att du som arbetstagare måste kunna försörja din familj som du ska ta med dig. Efter att din lön skattats ska du ha kvar tillräckligt med pengar för att kunna betala av din hyra + normalbeloppet. Det finns ett undantag, men den tillämpas restriktivt och gäller endast ansökningar om arbetstillstånd efter asylärende, s.kl. spårbyten. 

arbetstillstånd
försörjningskrav
uppehållstillstånd
migrationsrätt
Migrationsverket
spårbyte
<a href="/advokat/omid-moallemi-677">Omid Moallemi</a>
Specialist på Migrationsrätt

Andra läste även