Hoppa till huvudinnehåll

Hur kan vi hjälpa dig?

Nyligen besvarat

Fråga

Kan Migrationsverket utvisa en person när Högsta domstolen avslagit begäran om utlämning?

Ställd av Anonym
Högsta domstolen i Stockholm har avslutat utlämning för en rysk medborgare. Migrationsverket tar ett beslut om utvisning. Det är olika juridiska praktiker, men som leder till att den ryska regeringen får och fängslar en person för ett brott hen inte begått. Vad kan man göra i ett sådant fall?Mvh

Svar

06 maj 2022

Hej,

Om jag förstår din fråga rätt så har Högsta domstolen beslutat att inte utlämna en rysk medborgare till Ryssland, men Migrationsverket har trots detta beslutat att utvisa hen.

Detta är tyvärr fullt möjligt och det framkommer av tidigare beslut från Migrationsöverdomstolen (högsta domstolen för migrationsärenden). Det framkommer av Migrationsöverdomstolens dom den 10 november 2020 i UM 2475-20 att Migrationsverket och migrationsdomstolarna inte är bundna av Högsta domstolens eller regeringens beslut i ärenden om utlämning, utan ska göra en självständig bedömning av underlaget i det enskilda fallet. För det fall Högsta domstolen och regeringen har beslutat i en fråga om utlämning, ingår deras bedömning i underlaget för Migrationsverket eller migrationsdomstol.

Detta betyder att Högsta domstolen kan besluta om att en person inte ska utlämnas till sitt hemland, men att Migrationsverket kan gå emot detta beslut och utvisa personen.

Det går att överklaga Migrationsverkets beslut, något personen kan göra senast 3 veckor från att hen har blivit delgiven. Om migrationsdomstolen avslår ärenden så kan det överklagas igen till Migrationsöverdomstolen. Efter detta avslutas ärendet.

Om personen tycker att hens mänskliga rättigheter har kränkts genom denna bedömning så finns en möjlighet att anmäla detta till Europadomstolen. En sådan anmälan måste göras senast fyra månader från att ärendet har avslutats. Du kan läsa mer om denna anmälan här: https://www.echr.coe.int/Pages/home.aspx?p=applicants/swe&c.

Om det, efter att ärendet avslutats, uppstår nya händelser som gör att personen inte kan återvända hem så finns det en möjlighet att ansöka om verkställighetshinder. Migrationsverket kan avbryta personens hemresa om det kommer fram ny information efter att hen har fått beslutet. Det kan till exempel handla om att de politiska förhållandena i personens hemland har ändrats och det gör att hen inte kan återvända, personen har blivit för sjuk för att genomföra resan eller att personen har fått en livshotande sjukdom och det inte går att få vård i hemlandet. Det måste alltså handla om nya omständigheter som Migrationsverket inte tittat på tidigare och det är bra om personen har bevis för dessa omständigheter.  

 

 

 

 

 

 

Fick du den hjälp du behövde?

Besvarad av

Svarstoppen