Hoppa till huvudinnehåll

Gromning – när vuxna tar kontakt med barn i sexuellt syfte

Mats Cederqvist
01 mar 2021 5 min läsning

Internet har blivit en del av vår vardag och idag hanterar våra barn internetuppkopplade telefoner eller paddor redan innan de har lärt sig läsa. Internet är på många sätt fantastiskt och skapar möjligheter för både kommunikation, underhållning och kunskapsinhämtning. Tyvärr finns det även risker med ett uppkopplat liv och på internet finns det även personer som aktivt söker kontakt med barn i ett sexuellt syfte. Riksåklagaren angav i sin årsredovisning 2020 att denna typ av ärenden tyvärr kraftigt har ökat bara det senaste året

GROMNING – VAD ÄR DET?
Uttrycket gromning [att groma] syftar på själva beteendet när en vuxen söker kontakt med ett barn i sexuellt syfte. Uttrycket gör ingen skillnad på om det sker på internet eller på något annat sätt.  Det kan till exempel vara fråga om vuxna som genom olika chattforum eller spelforum försöker få kontakt med barn för att därefter förmå dem att skicka dem avklädda bilder.

 

ÄR DET BROTTSLIGT?
Ja, det finns ett antal olika brott som det kan vara fråga om, vilka något förenklat och kortfattat redogörs för nedan.

Utnyttjande av barn för sexuell posering – innebär att en vuxen har fått ett barn att visa sig avklätt eller på annat sätt sexuellt för den vuxne, detta kan ha skett genom fotografering, inspelning, webkamera eller direkt framför den vuxne. Brottet har skett redan när den vuxne efterfrågar denna typ av bilder/filmer.

Kontakt för att träffa ett barn i sexuellt syfte – innebär att en vuxen till ett barn under 15 år föreslår att träffas, antigen i verkliga livet eller över internet för att genomföra någon form av sexuell relation. Brottet har skett redan när den vuxne föreslår att träffas även om ingen träff sedan sker.

Andra sexualbrott som kan vara aktuella – Det kan även finnas andra brott som kan vara aktuella – och som även kan begås om barnet och den vuxna enbart träffats på internet – såsom sexuellt ofredande, utnyttjande av barn genom köp av sexuell handling, men även grövre brott så som våldtäkt eller sexuellt övergrepp.

 

Vad kan Du som BARN göra?
Om Du som barn har blivit kontaktad av en vuxen på ett sätt som inte känns bra eller fått frågor från en vuxen som inte känns bra – Prata med en annan vuxen som Du litar på, kanske en förälder, lärare, skolkurator, en kompis föräldrar eller ring till någon av de organisationer som står längst ner. Om Du vet hur man tar skärmdumpar, gör det, och spara det som den vuxna har skrivit eller skickat.

Det är också viktigt att komma ihåg att det aldrig aldrig aldrig är Ditt fel som barn utan det är den vuxne som har gjort fel och kan ha gjort något brottsligt.

 

Vad kan Du som FÖRÄLDER eller närstående vuxen göra?
Som förälder eller närstående bör man ha koll på att gromning förekommer och att vem som helst kan drabbas. De personer som försöker utnyttja barn finns på de plattformar där barnen finns alltifrån chattrum till onlinespel, de kan låtsas vara jämnåriga och vara mycket manipulativa, generösa och inställsamma, allt för att vinna barnets initiala förtroende. Förövaren kan sedan bli både hotfull och skambelägga barnet för att få sin vilja igenom och för att barnet inte ska berätta för utomstående.

Organisationen ECPAT Sverige som arbetar mot sexuell exploatering av barn rekommenderar att;

Du som förälder försöker vara delaktig i Ditt barns internetanvändande – prata med barnet om vad barnet gör på internet, vilka spel, forum och vilka sociala medier som barnet använder och vad som är kul med just dessa. Har Du som förälder koll och förstår är det lättare att prata med barnet om internet.

Prata med barnet om att det finns de som ljuger på internet, de som hotar, luras eller erbjuder smicker eller mutor för att få barnet att till exempel skicka filmer eller bilder.

 

Avslutningsvis, om Du får reda på att något har hänt – skuldbelägg inte barnet, försök dokumentera (skärmdumpar, chatloggar användaruppgifter mm) och gör en polisanmälan och berätta för polisen vad som Ni har dokumenterat.

Ett sista tips – om Ditt barn använder Swish – håll lite koll på om barnet får eller skickar pengar till för Dig okända, och prata med barnet om transaktionerna.

Bra länkar och telefonnummer:

www.ecpat.se                      Organisation som arbetar mot sexuell exploatering av barn.
                                             Finns mycket bra information för Dig som förälder.

www.bris.se                         BRIS telefon för barn telefonnummer: 116 111
                                             BRIS vuxentelefon: 077-150 50 50.

www.polisen.se                   Telefonnummer 114 14

sexuelltutnyttjadeavbarnpåinternet
gromning
groomning
posering
sexuellt utnyttjande
barn
internet
forum
sociala medier
spel

Andra läste även