I det svenska rättssystemet spelar åklagare och försvarsadvokater centrala men helt olika roller. Här reder vi ut vad deras arbete innebär och hur deras roller skiljer sig åt.
Vad gör en åklagare?
En åklagare är en jurist som är anställd av staten och som representerar staten i ett brottmål. Åklagarens främsta uppgift är att leda förundersökningar, väcka åtal och föra statens talan i domstol.
Åklagarens uppgifter
- Leda förundersökningar: Under förundersökningen, dvs. utredningen av ett brott, samarbetar åklagaren med polisen för att samla in bevis och förhöra relevanta personer såsom vittnen och den misstänkte. Åklagaren avgör sedan om det finns tillräckligt med bevis för att väcka åtal.
- Väcka åtal: Om åklagaren bedömer att bevisningen är tillräcklig beslutar åklagaren att väcka åtal mot den misstänkte. Detta betyder att åklagaren formellt anklagar personen för ett brott. Åklagaren lämnar då in en stämningsansökan till tingsrätten i vilken det står vilket brott åklagaren anklagar den misstänkte för.
- Presentera bevis i rättegång: Efter att åklagaren väckt åtal är det dags för rättegång (huvudförhandling) i domstol. Under rättegången presenterar åklagaren bevis och argumenterar för att den misstänkte ska dömas för brott.
- Objektivitet: Trots att att åklagaren under rättegången verkar för att den misstänkte ska dömas för brott, är det åklagarens skyldighet att vara objektiv. Om det framkommer ny bevisning som visar att den misstänkte kan vara oskyldig måste åklagaren ta detta i beaktande.
Vad gör en försvarsadvokat?
En försvarsadvokat är en jurist som till skillnad från åklagaren inte är anställd av staten och som i stället har i uppgift att representera den som är misstänkt för ett brott. Den misstänkte är försvarsadvokatens klient. Försvarsadvokaten ska skydda sin klients rättigheter och hjälpa denne genom både förundersökning och rättegång. Advokaten kan vara privat anlitad av klienten eller utsedd av domstolen som offentlig försvarare, men arbetar alltid endast för klienten.
Försvarsadvokatens uppgifter
- Rådgivning och stöd: Försvarsadvokaten rådgör med klienten och förklarar rättsprocessen samt vilka strategier som kan användas i försvaret.
- Granska och ta fram bevisning: Försvarsadvokaten analyserar den bevisning som åklagaren lagt fram och letar efter svagheter och felaktigheter. Advokaten kan också utföra egna utredningar genom att exempelvis samla in egen bevisning och kontakta vittnen eller be om vissa undersökningar från polisen.
- Föra klientens talan i rättegång: Under rättegången argumenterar försvarsadvokaten för klientens sak. Detta kan innebära att argumentera för att klienten är oskyldig eller att klienten ska få en så lindrig påföljd (straff) som möjligt. Advokaten ställer frågor till vittnen och presenterar klientens bevisning.
- Tystnadsplikt och lojalitet: Försvarsadvokaten har en tystnadsplikt gentemot klienten och måste alltid arbeta för klientens bästa.
Sammanfattning
Både åklagare och försvarsadvokater har en avgörande roll i rättsprocessen. Åklagarens uppgift är att säkerställa att personer som begår brott ställs till svars, medan försvarsadvokatens roll är att säkerställa att den misstänkte får en rättvis rättegång och möjlighet att på bästa sätt försvara sig mot statens anklagelser.