Hoppa till huvudinnehåll

Hur kan vi hjälpa dig?

Nyligen besvarat

Fråga

När kan jag söka asyl i Sverige om jag har visum från ett annat land?

Ställd av Anonym
Hej, mitt visum till Spanien löper ut snart och jag vill söka asyl I Sverige. När måste Sverige ta min ansökan och inte skicka mig tillbaka till Spanien enl Dublin?

Svar

12 okt 2022

Hej, 

Tack för din fråga!

Precis som du är inne på så är det Dublinförordningen som reglerar vilken medlemsstat som är ansvarig för att pröva en asylansökan inom Europeiska unionen. Innan ett EU land prövar en persons asylskäl så fastställer man vilket land som ska ansvara för ansökan.

De kriterier som avgör vilket land som är ansvarigt för ditt asylärende följer enligt denna ordning:

1. Har du familj som är asylsökande eller har beviljats skydd i något EU-land?

2. Har du uppehållstillstånd i eller visum till något EU-land?

3. Vilket EU-land kom du till först när en yttre gräns passerades?

4. Var har första asylansökan lämnats in?

Om man, som dig, har visering och söker asyl i Sverige under den tid som viseringen fortfarande är giltig så kommer Sverige fatta ett beslut om att Spanien är det ansvariga landet och inleda kommunicering med Spanien för att få till en överföring av dig dit. Från att Spanien blir ansvarigt har Sverige sex månader på sig att skicka dig dit. Om du skulle hålla dig undan och undvika en sådan överföring förlängs denna tidsfrist till 18 månader.

Om du istället avvaktar och inte söker asyl under tiden som du har en giltig visering så är det först när det har passerat sex månader från den dagen som din visering gick ut som du kan söka asyl i Sverige. Detta betyder att när sex månader har passerat efter din visums giltighetstid så kan du söka asyl i Sverige och om inte någon annan av kriterierna i ovan rangordning är uppfyllda så är det Sverige som blir ansvarigt för din ansökan. 

Det är dock bra att veta att Migrationsverkets syn på asylansökningar är att dessa ska ges in så fort som möjligt. En person som avvaktar med att inge asylansökan kan komma att få sin tillförlitlighet ifrågasatt vid bedömningen av sin asylberättelse. 

Jag hoppas att svaret var till hjälp!

 

Fick du den hjälp du behövde?

Besvarad av

Svarstoppen