Hoppa till huvudinnehåll

Har du blivit uppsagd? Här är tre saker att känna till

Johan Gynnhammar
23 jul 2022 3 min läsning

Har din arbetsgivare meddelat dig att du har blivit uppsagd? Anser du att uppsägningen är felaktigt? Här är tre saker som är viktiga att känna till.

1. Ett besked om uppsägning ska vara skriftligt

En uppsägning ska vara skriftligt, 8 § 1 st LAS. Dessutom ska det skriftliga beskedet om uppsägning uppfylla vissa formkrav. I beskedet ska arbetsgivaren uppge hur du som arbetstagare ska gå till väga för att göra gällande att uppsägningen är ogiltig eller yrka på skadestånd på grund av uppsägningen. Det ska även framgå om du har företrädesrätt till återanställning och hur den i sådana fall kan göras gällande,  8 § 2 st. LAS. Ett uppsägningsbesked ska även lämnas till dig personligen eller om det inte är skäligt skickas genom rekommenderat brev till din senast kända adress, 10 § 1 st. LAS. 

Ifall arbetsgivaren inte följer kraven på att uppsägningen ska vara skriftlig och vad som ska ingå i beskedet om uppsägning så kan en skadeståndsskyldighet uppstå, 38 § LAS. Även det fall att arbetsgivaren inte följer kravet på att överlämna uppsägningsbeskedet personligen eller, om det är skäligt, skicka det med rekommenderat brev kan leda till att skadeståndsskyldighet uppstår.

 

2. Du har rätt att få reda på grunden för uppsägningen

En uppsägning från arbetsgivarens sida ska vara grundad på sakliga skäl. Sakliga skäl kan vara arbetsbrist eller personliga förhållanden, 7 § 1 st. LAS. Det finns flera olika situationer som kan utgöra sakliga skäl och man behöver gå igenom rättspraxis för att få en tydlig överblick. Vad som däremot kan vara bra att veta för dig om du blir uppsagd är att arbetsgivaren enligt 9 § LAS har en skyldighet att uppge de omständigheter som åberopas som grund för uppsägningen om du begär det. Du kan även begära att uppgiften ska lämnas skriftligt. På så vis kan du få en insikt i vad arbetsgivaren har ansett utgöra sakliga skäl för uppsägning så att du kan förbereda dig för att bemöta dem vid en en eventuell tvist om ogiltigförklarande av uppsägningen eller om skadestånd på grund av uppsägningen.  

 

3. Agera snabbt

Inom arbetsrätten finns flera preskriptionstider, tidsgränser, som är viktiga att ha koll på. Missar du någon av tidsgränserna kan din rätt att föra talan, så som att ogiltigförklara en uppsägning eller ett avskedande, förloras, se 42 § LAS.

Exempel på tidsgränser är att den som vill yrka ogiltigförklaring av en uppsägning, eller ett avskedande, ska underrätta arbetsgivaren om detta senast två veckor efter det att uppsägningen eller avskedandet skedde, 40 § LAS. I vissa fall, exempelvis vid ett felaktig utformat uppsägningsbesked, kan tiden för när ett meddelande om ogiltigförklarande ska lämnas bli längre. 

Andra läste även